0
  • Skrevet: 06.02.2015
  • Klokken: 01:06
  • Kommentarer: 0

Hei. Jeg fikk ikke dratt til fotografen med datteren min på søndag fordi hele familien der var da fortsatt syk... Vi skal dra dit når de blir helt friske.

Men uansett, gjett hva!. Jeg har blitt operert i dag. Opererte ut en visdomstann, nederst på høyre side. Det var sykt skummelt, men det gikk heldigvis fint. Det som hadde skjedd var at visdomstannen trolig hadde for liten plass, så istedenfor at den vokste opp over, slik som de andre tennene gjør, så vokste den sidelengs og nesten inn i tannen ved siden av. Det verste av alt var at den lå så nærme en nerve som styrer følelsen i halve tunge og halve leppa.. Så hvis kirurgen hadde vært uheldig og kommet bort i nerven så kunne jeg ha mistet følelsen der i flere dager og i verste fall for alltid. (Dette skjer dog bare i 1% av tilfellene) Så jeg var derfor heldig å var en av de 99% som fikk følelsen tilbake etter bare et par timer.

Tannlegen/kirurgen og tannpleieren syntes det var kjempe bra at vi fikk trukket ut tannen nå, på grunn av hvis jeg hadde ventet for lenge så kunne det ha blitt et større problem. Og siden jeg er så ung så er det mindre risiko for at det skal skje noen komplikasjoner og såret vil leges mye bedre og fortere.

Det var forresten helt tilfeldig at jeg fant ut av dette. Jeg begynte å få opp visdomstannen veldig tidlig, men den har aldri kommet helt opp. Skoletannlegen har aldri tatt røntgen for å se hvordan visdomstennene mine lå, de har hele tiden sagt at tennene vil komme opp, men at den ikke har vært "ferdig utviklet" .. Yeah right. NOT. De burde ha tatt bilde, de sa bare at de trodde at tennene mine kom til å vokse slik de skulle... Men der tok de feil!: Så derfor har visdomstennene mine ligget under tannkjøttet og jeg har såvidt sett dem. Men for drøyt en uke siden begynte den å verke og jeg hadde sykt vondt i den ene tannen. Da fikk jeg dra til en annen tannlege som hadde en spesialmaskin som jeg fikk stå inne i, denne maskinen var en kjempe bra røntgenmaskin som tok bilder av meg mens jeg var inne i boksen. Bildet viste at visdomstennene var under tannkjøttet på begge sider, men at de vokste sidelengs og de lå ganske "farlig til". Likevel var ikke dette et ukjent fenomen drøye 20% får faktisk visdomstenner som vokser sidelengs fikk jeg høre. Og det var bare flaks at jeg fikk så sterke smerter at jeg dro til tannlegen og fikk sjekket det såpass tidlig. Men tannlegen ville ikke trekke visdomstennene mine, de mente jeg måtte opereres av en kirurg og sendte meg derfor til en profesjonell tannklinikk i Oslo på Majorstuen. Der var jeg i dag og de var så flinke. Jeg skal tilbake om ca. 1 måned for å trekke den andre visdomstannen også. De kunne ikke trekke begge samtidig fordi jeg måtte jo ha en side å spise på. 

Selve inngrepet var ikke så ille som alle skal ha det til. Jeg leste minst mulig om inngrepet på forhånd, for jeg ville ikke skremme meg selv for mye. Det er ofte slik at folk overdriver når de skal skrive om hvordan det er å operere ut en tann og folk opplever jo dette forskjellig. Det å operere ut tannen synes jeg ikke var noe verre enn å føde. Føles omtrent likt..Haha. Bortsett fra at fødselen var en mye større og mer magisk opplevelse. Fikk jo lokalbedøvelse og likegyldigs-tablett, både under  fødselen og under dagens operasjonen av visdomstannen..Jeg var jo våken under begge inngrepene. Kjente alt hva tannlegen gjorde og hørte at tannlegen boret for å dele tannen i flere deler for å få den opp, nesten som ved fødselen, bare at jeg  ikke kjente smertene, kun følelsen.

VISDOMSTENNENE MINE VOKSTE HORIZONTAL.

En annen forskjell på å føde og trekke visdomstenner er at ved fødselen så fikk jeg morfin og ble derfor helt rusa, men jeg fikk ikke morfin nå når jeg skulle trekke visdomstannen. Dessuten ved fødselen så hadde jeg veldig vondt i arret i flere uker og kjente også litt små stikking noen måneder senere. Har også veldig vondt etter dagens operasjon av visdoms tannen, men med operasjon av visdomstenner så kan man  heldigvis i de fleste tilfeller være tilbake til skolebenken innen 10 dager. (Dette kommer an på hvor mye smerter man har osv).  Det er verre å operere ut en tann slik som jeg har gjort i dag, enn å trekke. Det er også vondere å operere ut en tann i under kjeven (slik som jeg gjorde), enn å operere ut en visdomstann på øvre siden. Dette på grunn av at underkjeven beveger man og såret etter tannen får derfor mindre fred til å gro. Jeg fikk med meg et skriv/ark hjem der det tod alt jeg måtte huske på i etterkant av en slik operasjon, jeg har fulgt alle disse reglene. Blant annet å legge en is-pose på kinnet for å minske smerten og hevelsen fra tannen, men jeg har likevel blitt hoven .. Men om jeg ikke hadde brukt ispose så hadde det nok sett enda verre ut og gjort enda mer vondt. Akkurat nå ser høyre kinnet mitt litt "oppblåst ut", det ser ut som jeg har gjemt en kule inne i kinnet og kinnet mitt ser derfor ut som en hamster. Men en søt hamster da, haha <3.

Med de smertene jeg har nå, så vet jeg at jeg uansett ikke kan gå på skolen i morgen og sikkert ikke på mandag heller. Dette er veldig synd, for i morgen har jeg fremføring i norsk. Denne fremføringen har jeg laget ferdig og jeg er derfor godt forberedt. Men snart er det jo vinterferie, og jeg vil helst bli ferdig med denne fremføringen før ferien begynner. Så jeg tenkte å spørre læreren om å få ta den neste fredag og satse på at formen min begynner å bli litt bedre til da. Heldigvis for meg så fikk jeg trukket tannen nå, før eksamenstidene begynner. Jeg har også økonomi prøve i begynnelse av neste uke. Jeg ligger ganske bra an i økonomi, men det er litt synd om jeg går glipp av den prøven. Men læreren min i økonomi vil nok helst at jeg skal ta den, så da får jeg nok tatt den senere :) 

 

Slik ser kinnet mitt ut nå. Kroppen prøver å reparere såret der visdomstannen var, så derfor hovner jeg opp. Dette blir bra igjen, men jeg har veldig vondt og kan kun spise suppe, eller dele opp maten i veldig små biter, eller mose det. Jeg har også vanskeligheter med å åpne munnen og det gjør vondt å prate.  Innen 10 dager skal jeg være bedre, men dette er forskjellig fra person til person. Det kan hende at andre igjen er så heldig å ikke  får vondt i det hele tatt, eller at de kun har vondt i noen timer, eller no.

Men til slutt vil jeg bare nevne at det ikke er noe å være redd for.Ja, du kan være uheldig å ha vondt som meg, men det går over. Og når det har gått over vil nok smertene være glemt. Du blir godt tatt vare på og tannleger har som oftest lang erfaring og god utdanning, så de vet hva de driver med. Du må bare huske å puste og slappe av, så gjør tannlegen/kirurgen resten av jobben.

Ha en fortsatt god kveld og en god helg til alle små og store. Nå skal jeg prøve å sove, tviler på at jeg får sove for har så vondt i munnen, men men.. Natta.  

Jeg er ei jente som fikk baby 2014 _______________________________________________ Henvendelser/reklame/sponsor/spørsmål: Kan rettes til meg som melding på facebook siden min, eller på girllifeblogg@hotmail.no

Mest lest

ReklameBloggdesign

Design og koding av KvDesign
hits