16
  • Skrevet: 24.02.2014
  • Klokken: 00:00
  • Kommentarer: 16

 

Ti år i bur og effektene av et stillesittende liv er et tema jeg skal ta opp nå.

 

Jeg er ei jente som har hatt kanin fra jeg var veldig liten. På kaninoppdrett nettsiden min så har jeg faktisk skrevet om dette temaet og velger nå å også ta det opp her på bloggen. Jeg kan blogge flere innlegg om kaniner og erfaringer jeg har med kaniner + bilder av meg og kaninene mine om dette er ønskelig. Jeg har kaniner i rasen Løvehode! Har også hatt med kaninene mine på forskjellige TV, sendinger, som feks. kino filmen natt til 17, der både jeg og kaninene mine er skuespillere. Jeg selger kaniner til alle både i Nord og Sør.  

(Bilde av meg og en av kaninungene mine). 

Jeg synes det er utrolig viktig at kaniner får løpt og hoppet mye, for å unngå diverse sykdommer og skader. Det hjelper ikke å bare ha en kanin i et vanlig bur. De må kunne få muligheten til å få strekt ordentlig på kroppen! Selv har jeg flere forskjellige bånd/seler, som kaniner fra 12 ukers alder kan bruke. De lever også lengre da og får et mye bedre liv. Jeg synes synd på dem som står i et lite bur. Selv har vi en diger luftegård + 3 medium store luftegårder. 


Alle bør lese "Den store kaninboken". Det er en god bok som anbefales. 
Forfatter/skribent -Marit Buseth 

   Foto Marit Buseth

 

Kaniner er designet for å være mye i bevegelse, med sterke bakbein og lynrask reaksjonsevne. Kaniner som lever et stillesittende liv i bur, uten mulighet til å løpe fritt, utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt.
Porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen smerter, og gjør den mer utsatt for brudd og skader. Kaniner kan utvikle benskjørhet allerede etter seks måneder i små bur.
Studier viser at kaniner som vokser opp i binger med løpemuligheter, har en langt sterkere kropp og tettere benmasse enn sine artsfrender som lever i bur.

Da Erling endelig fikk flytte ut av buret sitt kunne han omtrent ikke gå. Han var ti år og hadde blitt oppbevart i et bur ute i hagen hele livet. Det var ungene i familien som en gang hadde fått sin egen lille kanin, men Erling ble snart sittende alene. I ti år satt han der. Han satt, lå, spiste og satt. Eierene ble lei av å gå ut med mat til han hver dag, og ga han etterhvert til noen som hadde vært bekymret for kaninen i mange år. Skulle ønske de hadde gjort det tidligere.


Heldigvis begynner informasjonen å spre seg, og flere blir bevisste og vet at kaniner både blir benskjøre, utsatte for brist og smerte, i tillegg til at de blir ensomme, frustrerte og opplever en endelsløs kjedsomhet når de oppbevares i små bur uten mulighet for naturlig atspredelse og aktivitet. Heldigvis for Erling fikk han omsider en ny sjanse.

Foto Marit Buseth

Fraværet av bevegelse har påvirket Erling. Røntgenbilder har blitt tatt. Erling ser mer ut som en utflytende frosk. Erling har store klumper som dere ser tydelig på røntgenbildene. Det kjentes så ekstremt at det kunne vært et alvorlig tilfelle av brokk, men han har imidlertid blitt  deformert grunnet manglende muskulatur. Han har ingen støttemuskulatur som kan holde magen på plass, og den blir som en konsekvens utflytende. Det som ser ut som en udefinerbar masse er  altså tarmer og mage som tyter ut.


Røntgenbilder avslørte også langtkommende arthrose og spondylose i ryggvirvlene, samt forkalkninger i begge knær og litt i hoftene. Han har i tillegg en del tannfeil som har blitt forsøkt justert, samt en del kalsium i blæra. Alle disse plagene har trolig påført han smerter og ubehag i flere år.


Oxbow har kommet med nye produkter som Joint Support og Urinal Support som han skal få, i tillegg til ordinær behandling.


Erling var allerede kastrert og ble raskt introdusert for de to kaninene han nå skulle få bo sammen med.De er frittgående i et hus, og mens hans nye venner løp omkring visste ikke Erling riktig hvordan han skulle bevege seg. Han forsøkte å gå, men det var åpenbart både smertefullt og uvant for han. Han mistet balansen og brukte de første dagene på å hvile. Han har imilertid blitt mye bedre i løpet av to uker, beveger seg mer omkring og elsker å få stell og nærhet av sine to nye kompiser.

 

 

 

Erling har blitt oppbevart i et bur tilsvarende dette. Det er til opplysning ikke akseptabelt å ha kaniner boende under slike forhold, da de har behov for bevegelse. Kaniner er også svært sosiale og trenger selskap av andre kaniner, noe som heller ikke lar seg gjøre i et slikt lite fengsel. De fleste vil jo det beste for sine kjære kaniner, og da er det viktig å vite at det ikke er vanskelig å tilby dem et bedre liv. Les alt du behøver å vite om praktisk tilrettelegging i Den store kaninboka, samt få grundig kunnskap og forståelse om artens atferd og helse. Den har heldigvis hjulpet mange til å få et bedre liv.


Det er heldigvis få som ønsker å ha et dyr som lider ute i hagen, men det er dessverre det som er tilfellet med en stor andel av kaninene her til lands. Å øke kunnskapen i befolkningen såvel som veterinærstanden er det som fører til bedring.

 

Erling får grundig og god undersøkelse og behandling av veterinær Heidi Stenstad

 

 


Foto Marit Buseth

 

 

Nei, dette ble ikke godkjent, her kan vi jo ikke gjøre stort!

 

 GODKJENT! Her har han det mye bedre, god plass å boltre seg på.


Wow! Interessant innlegg. Hadde selv kanin da jeg var liten, men jeg var flink til å lufte/ha han med ut og leke med han så håper det var nok. Han fikk også løpe som han ville rundt i huset da vi var hjemme og han hadde en kaninvenn, men fikk alikevel litt dårlig samvittighet nå! Er en dyreelsker så dette her skal jeg videreformidle til alle jeg kjenner som har eller skaffer seg kanin :) Det er viktig at man har litt kunnskap om dyrene man har i hus, så man ikke driver med uviten dyreplageri!
Dato:24.02.2014   Tid:00:33   Url:http://www.junimariat.blogg.no
Juni Maria: Det høres ut som du har mye bra kunnskap om kanin! Det er virkelig bra og fint du var flink med kaninen du hadde :) Helt riktig det!
Dato:24.02.2014   Tid:00:36   Url:http://girllife.blogg.no/

jente18

wow, du er pen!
Dato:24.02.2014   Tid:00:55   Url:
jente18: wow, tusen takk, det er sikkert du å :)
Dato:24.02.2014   Tid:00:56   Url:http://girllife.blogg.no/

ingrid

så bra innlegg :)
Dato:24.02.2014   Tid:01:00   Url:
ingrid: takk :)
Dato:24.02.2014   Tid:01:01   Url:http://girllife.blogg.no/
Bra innlegg :)
Dato:24.02.2014   Tid:12:05   Url:http://charlottelarsen.blogg.no

Rosabonde.blogg.no

Kaniner er ikke skapt for å sitte stille i et bur nei!

Jeg har mange kaniner, og når jeg er i fjøset å steller, for de ofte hoppe fritt på omgang.

Har man mulighet og plass, liker de seg bedre i romslige binger enn i bur. Her har jeg planer om å bygge noen slike egnede binger til kaninene mine!

Hadde det vært mulig, skulle alle fått gått fritt. men rev og rovdyr lurer både på bakken og i luften her jeg bor!....

Flott innlegg!!!
Dato:24.02.2014   Tid:12:13   Url:
Charlotte Larsen: takk :)
Dato:24.02.2014   Tid:12:19   Url:http://girllife.blogg.no/
Rosabonde.blogg.no: Å det høres ut som kaninene dine har det helt perfekt!! Kjempe bra :)
Dato:24.02.2014   Tid:12:20   Url:http://girllife.blogg.no/
Ja det er viktig å la kaniner få bevege seg tilstrekkelig!
Dato:25.02.2014   Tid:22:07   Url:http://popcornloffen.blogg.no

Aaron

I always see some wild bunny rabbits outside in the summer and they're all like munching on some grass or whatever, but how do they survive out there when we have the coldest winter in history? I feel bad 'cause like what do they eat to survive? If I throw any kind of food out for the wildlife, within minutes a crow or seagull or opossum snaps it up.
Dato:26.02.2014   Tid:00:51   Url:
Aaron: Hei. Vi har ikke villkaniner i Norge.
Hi. We have not wild rabbits in Norway. / We dont have wild rabbits in Norway.
Dato:26.02.2014   Tid:11:14   Url:http://girllife.blogg.no/
Jeg har to kaniner nå, som har sitt eget rom inne, og kan løpe fritt i en hel etasje + veranda når jeg er hjemme. Jeg har tidligere hatt kanin, og vet at de blir mye lykkeligere av å kunne bevege seg. De er smarte, og trenger absolutt stimuli! Jeg har et problem med at de gnager ned huset. Tapet, hjørner, lister, møbler, tepper ol. er tydeligvis veldig godt å gnage på, til min store frustrasjon som prøver så godt jeg kan å gi de et godt og fritt liv.

Hvor har du kjøpt de gjerdene forresten?
Dato:03.03.2014   Tid:13:59   Url:http://monicaprover.blogg.no/

kriistine

Hei, er helt enig i at den store kanin boken er å ambefale. har den jeg å. Veldig fint innlegg, folk trenger å få vite mere om husdyrene sine.
Dato:05.03.2014   Tid:10:54   Url:
Monica prøver: Så bra at kaninene dine kan løpe fritt :) Du kan kanskje gi dem noe annet, som pnner ol, som dem kan gnage på :)

Vi har kjøpt det meste vi har nå på finn.no fra folk som selger eller gir bort.
Dato:05.03.2014   Tid:23:26   Url:http://girllife.blogg.no/

Jeg er ei jente som fikk baby 2014 _______________________________________________ Henvendelser/reklame/sponsor/spørsmål: Kan rettes til meg som melding på facebook siden min, eller på girllifeblogg@hotmail.no

Mest lest

ReklameBloggdesign

Design og koding av KvDesign
hits